EMDR ile alakalı literatür taraması ve blog yazısı. İçerik bilgilendirme amaçlıdır.

İnsan çok katlı bir binaya benzer .Doğum ve öncesi toprağın altındaki temeli , ilk katlar bebeklik, çocukluk dönemlerini temsil eder.
Yıllar ve yaşam deneyimleri arttıkça kat sayısı artar. Her yaş binanın üzerine eklenen bir kat gibidir. Bu da demek oluyor ki yaşanmışlıklarla insanın omuzlarındaki yük artar.

İnsanoğlu hep günlük iyileşme çalışmalarına girer.Keyifli bir şeyler yapmak,rahatlamak, güzel bir müzik dinlemek…
Evet bunlar binanın kolonlarını sağlamlaştırır. Ancak hangilerini..Belki 10.katı..
Binamızın ayakta durabilmesi için önemli olan nedir?
Zemindeki kolonlar mı 10.kattaki kolonlar mı..
Cevap net.. Zemindeki kolonları sağlamlaştırırsak yani erken dönem zor yaşam olaylarını çözersek bina güç kazanır.
Bu sebepledir ki EMDR ile geçmiş dönem yaşantılarını çalışırız.

Örnek verelim:
2.Dünya savaşı sırasında Almanya Hollanda’daki tüm kışlık erzağı alır.. Çok aşırı boyutlara varan gıda kıtlığı sebebiyle onbinlerce insan açlıktan ölür. 3 ay boyunca Hollanda aç kalır..O sırada anne karnında olan çocuklar ile yetişkinlik döneminde yapılan bir araştırmada kişilerin büyük bir kısmının obezite hastalığına yakalandığı fark edilmiştir.Bunun sebebi ise o kişilerin anne karnında yaşadığı erken dönem zor yaşam olayı olduğu bulunur. Bebekliklerinde dünya ile ilgili olumsuz bir bilgi edinen, güvende olmadığını fark eden beden,vücudumda stok yapmalıyım, her an yiyeceksiz kalabilirim şeklinde bilinçdışı korkularla yeme davranışı geliştirmişlerdir.

Peki bu nasıl oluyor?
Anne karnında bellek gelişimi ve frontal lob beyin işlevi gelişmemiş oluyor. Kişi o zor yaşam olaylarını, ayrıntıları hatırlamıyor. Ancak o zor yaşam olaylarının ona ne hissetttirdiğini hipokampusa örtük belleğe kodlamış bulunuyor.Hipokampus ise beyni ilerideki davranışları seçmesi için yönlendiriyor.
Tehlikedesin..Güvende değilsin..Yemek yemelisin..

Eğer bu dönemde yaşayan bir Hollandalı danışmanlığa gelmiş olsaydı,onun anne karnındaki anılarından yani Hipokampus’daki yanlış kodlamalara müdahale etmekle çalışmaya başlar, gitgide binanın üst katlarına çıkar ve tüm binayı sağlamlaştırırdık.

Eski anılar, gelecekteki seçimlerinizi, davranışlarınızı, tutumlarınızı bilinçdışı bir şekilde yönetir. İçinizdeki patrona karşı çıkamazsınız.

Ezgi Demirer
Uzm. Klinik Psikolog

 

Yeme Bozukluğu ve EMDR

EMDR ile alakalı literatür taraması ve blog yazısı. İçerik bilgilendirme amaçlıdır. Araştırma & Kaynak: Zaccagnino, M., Cussino, M., Callerame, C., Civilotti, C., & Fernandez, I. (2017). Anorexia nervosa and EMDR: A clinical case. J. EMDR Pract. Res, 11,...

Online EMDR Uygulaması

EMDR ile alakalı literatür taraması ve blog yazısı. İçerik bilgilendirme amaçlıdır. Araştırma & Kaynak: Oren, U., & Meignant, I. (2022). Online EMDR Therapy in the COVID-19 Era and Beyond. In Advances in Online Therapy (pp. 167-175). Routledge. EMDR uygulaması...

EMDR ve Yas

EMDR ile alakalı literatür taraması ve blog yazısı. İçerik bilgilendirme amaçlıdır. Araştırma & Kaynak: Solomon, R. M. (2018). EMDR treatment of grief and mourning. Clinical Neuropsychiatry, 15(3). Araştırmalar; yas tutma ve kişiye özgü olan bağlanma stili...

EMDR ve Spora Bağlı Yaralanmalar

EMDR ile alakalı literatür taraması ve blog yazısı. İçerik bilgilendirme amaçlıdır. Araştırma & Kaynak: Reynoso-Sánchez, L. F., & Hoyos-Flores, J. R. (2022). A Single-Session Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) Therapy Reduces Anxiety and...