Klinik Psikologların Bağımsız Çalışma Alanları

Klinik psikologların çalışma alanları, TPD’nin (Türk Psikologlar Derneği) yayınladığı ‘Psikolog ve Klinik Psikologların Çalışmalarına İlişkin Yönetmelik Taslağı’ ile belirlenmiştir.

Türk Psikologlar Derneği’nin sitesinden daha ayrıntılı bilgi için bakınız.

https://www.psikolog.org.tr/tr/files/folder/saglik-alanindaki-meslek-mensuplarinin-bagimsiz-calismasina-iliskin-mevzuat-taslagi-x924.pdf

1100 Psikoloji, Uzman Klinik Psikolog kadrosu ile Türk Psikologlar Derneği’nin yayınladığı bildirideki klinik psikologların bağımsız çalışma alanları içerisinde hizmet vermektedir.

Bu bağımsız çalışma alanları: eğitim ve eğitim ile ilgili problemler, okuma yazma ile ilgili problemler, iş ve işsizlikle ilgili problemler, ihmal, terk, hastalık ve tedavi sonrası dönem, sosyal çevre ile ilgili problemler, çocuklukta yaşanan olumsuz yaşam olayları ile ilgili problemler, yetiştirme ile ilgili diğer problemler, psikososyal durumlarla ilgili problemler, cinsel eğilim, cinsel davranış, cinsel uyum ile alakalı çalışmalar, primer destek grupları (eş,akraba,aile vb. ) ile alakalı diğer konular, yaşam yönetimi güçlüğü ile alakalı problemler olarak belirtilmiştir.

 

  • Psikolog ile görüşüldükten sonra, eğer gerekli görülürse, psikiyatri ile görüşülmesi önerilebilir.
  • Klinik psikologlar, ilaç yazamazlar. Psikiyatristler ilaç yazabilirler.
  • Klinik psikologlar doktor değildir.
  • Danışanın intihar (suisid) riski durumunda danışan ile danışmanlık süreci istisnasız sonlandırılır. Daha yetkili kurumlara ve psikiyatri uzmanına yönlendirilir.